مقاله گیاه کلزا

چکیده ۲
۱-۱- گونه های روغنی جنس براسیکا ۶
۲-۱- شاخص های فیزیولوژیک برگی ۸
۱-۲-۱- مقدار آب نسبی ۸
۲-۲-۱- پتانسیل آب برگ ۱۱
مقدمه ۱۳
مقدمه ۱۸
چکیده ۲۲
نتایج و بحث ۳۰
بررسی تأثیر خشکی و شوری بر برخی صفات زراعی و فیزیولوژیک در ارقام جو ۳۳
وراثت پذیری عملکرد دانه و اجزاء عملکرد کلزا در شرایط عادی و تنش خشک ۳۴
چکیده ۳۵
فصل اول ۳۷
مقدمه ۳۷
تاریخچه ۳۷
اهمیت کشت کلزا در ایران ۳۸
ویژگی های گیاهشناسی ۳۹
ارقام مهم کلزا ۴۰
خوابیدگی و کاهش عملکرد دانه ۴۰
مقدمه ۴۱
منابع مورد استفاده: ۴۸

چکیده
نتایج حاصل از تجربه مرکب سال و منطقه نشان داد که اثر ساده دور آبیاری از لحاظ عملکرد دانه و عملکرد روغن دانه در سطح ۱% معنی دار شد، ولی از نظر درصد روغن دان معنی دار نگردید. اثر ساده رقم از لحاظ عملکرد دانه ، درصدروغن دانه و عملکرد روغن دانه درسطح ۱% معنی دار شد. اثر متقابل دور آبیاری و رقم از نظر درصد روغن دانه در سطح ۱% معنی دار گردید، ولی از لحاظ عملکرد دانه و عملکرد روغن دانه معنی دار نگردید.
به منظور تأمین بخشی از روغن خوراکی مورد نیاز کشور با استفاده از گیاه کلزا باید به تولید بیشتر این گیاه از دوطریق افزایش سطح زیر کشت و افزایش تولید در واحد سطح توجه نمود. یکی از راههای افزایش سطح زیر کشت ، استفاده از ارقام مقاوم گیاه به شراط مختلف اکولوژیکی بویژه کمبود آب می باشد. زیرا که کشور ایران جزء مناطق خشک و نیمه خشک بوده و با کمبود آب روبروست . بنابراین تعیین تحمل به تنش خشکی ارقام کلزا می تواند نقش بسزایی در توسعه زراعت این گیاه در چنین مناطقی داشته باشد.
تحقیقات انجام شده نشان داده اند که متوسط افت عملکرد سالیانه به واسطه خشکی در جهان حدود ۱۷ درصد بوده که تا بیش از ۷۰ درصد در هر سال می تواند افزایش باید (Edmeades et al.. 1994) کلزا را می توان در کشب پاییزه همانند گندم آبیاری کرد . به طور کلی کلزا را در مرحله رشد رویشی قبل از شروع رشد زایشی بر اساس رسیدن پتانسیل آب خاک به حدود ۱- اتمسفر آبیاری می کنند. اما با طویل شدن ساقه تا پایان دانه بندی می توان بر اساس رسیدن پتانسیل آب خاک به حدود ۵- اتمسفر آبیاری کرده و پس از آن مجددا ً به فواصل آبیاری افزود. آخرین آبیاری با پیدایش اولین آثار رسیدگی انجام می شود(احمدی، ۱۳۷۰). هنگامی که برای تکمیل بارندگی ، زراعت کلزا آبیاری می گردد، تعیین دقیق مقدار مناسب آب و تعداد دفعات آبیاری الزامی است. این کار نه تنها از هدر رفتن آب جلوگیری می کند بلکه از میزان کار نیز می کاهد (ناصری ، ۱۳۷۰).
عدم تأمین نیاز آبی گیاه کلزا به میزان ۱۰۰ درصدد بعد از گل دهی سبب ۳۳ درصد افت محصول می گردد. همچنین تامین ۷۰ تا ۷۵ درصد کل آب مصرفی گیاه بعد از گل دهی برای تولید حداکثر ماده خشک و شاخص برداشت مناسب است (لطیفی ، ۱۳۷۲) رقم فرانسوی جتنوف، بیشترین و رقم بالکو ، کمترین مقاومت به خشکی را داشتند (Downey , 1978) رطوبت زیاد سبب افزایش خوابیدگی ، توسعه بیماری های قارچی و کاهش مقاومت به سرما در گیاه کلزا می شود. لذا در خاک های سنگین با رطوبت زیاد باید به زهکشی خاک برای خارج ساختن آب اضافی توجه کرد. حساس ترین مرحله رشد و نمو کلزا به کم آبی ف مرحله گل دهی است. کمبود آب در این مرحله سبب افت شدید تعداد گل ، خورجین و دانه شده و وزن هزار دانه و درصد روغن دانه را کاهش می دهد (jasinska 1987). در کی بررسی ، اثر تیماریهای مختلف آبیار بر روی کلزا مورد ارزیابی قرار گرفت. در این آزمایش ، آبیای در سه سطح ۵۰، ۶۰ و ۷۰ درصد کاهش رطوبت قابل استفاده خاک و به میزان ۵/۷ سانتی متر آب در هر بار آبیاری در نظر گرفته شد. نتایج حاصل نشان داد که بیشترین عملکرد دانه ناشی از تیمارآبیاری پس از ۵۰ درصد کاهش رطوبت قابل استفاده خاک بود




توجه توجه
ایمیل و شماره همراه خود را در فرم زیر وارد کنید
توجه توجه: فایل درخواستی حداکثر ظرف 30 دقیقه ارسال خواهد شد.