آماده سازی محیط کشت ۳
۳-۱ ترکیبات محیط کشت ۳
۳-۱-۱ عوامل تولیدکننده ژل و جایگزینی آنها ۶
۳-۱-۱-۱ آگار و دیگر مواد تولید کننده ژل ۶
۳-۱-۱-۲ حمایت کننده های فیزیکی ۱۱
۳-۲-۱ سیستم های کشت مایع در مقابل جامد ۱۲
۳-۱-۳ عناصر پرمصرف ۱۴
۳-۱-۳-۱ نیتروژن ۱۵
۳-۱-۲-۲- کلسیم ۱۶
۳-۱-۳-۳ منیزیم ۱۷
۳-۱-۳-۴ پتاسیم ۱۷
۳-۱-۳-۵ فسفر ۱۸
۳-۱-۳-۶ سولفور ۱۹
۳-۱-۳-۷ سدیم ۱۹
۳-۱-۳-۸ کلر ۲۰
۳-۴-۱ عناصر کم مصرف ۲۰
۳-۱-۴-۱ آهن ۲۱
۳-۱-۴-۲ منگنز ۲۲
۳-۱-۴-۳ بر ۲۳
۳-۱-۴-۴- روی ۲۴
۳-۱-۴-۵ مس: ۲۴
۳-۱-۴-۶ ید ۲۵
۳-۱-۴-۷ مولیبدن ۲۶
۳-۱-۴-۸ کبالت ۲۷
۳-۱-۴-۹ نیکل ۲۷
۳-۵-۱ تکمیل کننده های آلی ۲۸
۳-۱-۵-۱ ویتامینها ۲۸
۳-۱-۵-۳ اسیدهای آمینه ۳۰
۳-۱-۵-۳ شیر نارگیل و سایر محصولات طبیعی ۳۲
۳-۱-۶ تنظیم کننده های رشد ۳۴
۳-۱-۶-۱ اکسینها ۳۶
۳-۶-۱-۲ سیتوکینینها ۳۶
۳-۱-۶-۳ جیبرلینها ۳۸
۳-۱-۶-۴ اسیدآبسیسیک ۳۹
۳-۱-۶-۵ اتیلن و سایر تنظیم کننده های گازی ۴۰
۲-۱-۶-۶ سایر محرکهای طبیعی و مصنوعی( سنتتیک) ۴۱
۳-۱-۶-۷ دیگر بازدارنده های طبیعی و مصنوعی ۴۲
۳-۱-۶-۷ دیگر بازدارندهای طبیعی و مصنوعی ۴۳
۳-۱-۶-۸ برخی اوقات تنشها شبیه تنظیم کننده های رشد عمل می کنند ۴۵
۳-۷-۱ کربوهیدارتها ۴۶
۳-۸-۱ زغال فعال ۴۶
۳-۱-۱۰ Ph و بافرها ۴۷
۳-۱-۱۱ آنتی اکسیدانها ۴۹
۳-۲ ظروف کشت و مواد بسته بندی ۵۰
۳-۲-۱ ظروف ۵۰
۳-۲-۲ دربندها ۵۳
فصل چهارم ۵۵
جمع آوری نمونه گیاهی نحوه استریل کردن، برش و کشت آن ۵۵
۴-۱ وضعیت مواد گیاهی ۵۵
۴-۱-۱ مواد گیاهی گلخانه ای ۵۶
۴-۱-۲ مواد گیاهی مزرعه ای ۵۸
۴-۳-۱ اثر ژئوتیپ ۵۸
۴-۲ جمع آوری و نگهداری ۶۰
۴-۳- ضدعفونی سطحی ۶۲
۴-۴ برش و انتقال بافتها ۶۳
۴-۵ قهوه ای شدن طی دوره کشت و واکشت ۶۳
۴-۶- شرایط محیطی انکوباسیون ۶۴
۴-۶-۱ دما: ۶۴
۴-۶-۲ نور ۶۶
۵-۱ اصول کلی ۶۷
۵-۱-۱ چرا کلون کردن؟ ۶۷
۵-۱-۲ مشکلات مربوط به کلون کردن ۶۷
۵-۱-۳ تکنیک های کلون کردن رایج در مقابل کلون به روش این ویترو ۶۸
۵-۴-۱ انواع ریزازدیادی ۷۰
۵-۱-۴-۱ رشدطولی – ساقه جانبی ۷۰
۵-۱-۴-۲ اندام زایی ۷۱
۵-۱-۴-۳ جنین زایی سوماتیکی ۷۲
۵-۱-۴-۴ گره ها ۷۳
۵-۱-۵ کارکرد کلونهای جوان و پایه های مادری بالغ در برنامه ای به نژادی درختان ۷۴
۵-۲ القای اندام زایی و جنین زایی در مواد گیاهی جوان ۷۵
۵-۲-۱ القای ساقه ۷۵
۵-۲-۱-۱ القای ساقه در جنین بالغ و ریزنمونه های حاصل از گیاهچه بازدانگان ۷۵
۵-۲-۱-۲ ایجاد ساقه در جنین بالغ و ریزنمونه های گیاهچه ای نهان دانگان ۸۱
۵-۲-۲ جنین زایی ۸۳
۵-۲-۲-۱ جنین زایی در ریزنمونه های جنین نابالغ بازدانگان ۸۴
-۲-۲-۲ جنین زایی در ریزنمونه های جنین بالغ و گیاهچه های جوان بازدانگان ۸۵
۵-۲-۲-۳ جنین زایی در ریزنمونه های جنینی نابالغ نهان دانگان ۸۷
۵-۲-۲-۴ جنین زایی درجنین بالغ و ریزنمونه های حاصل از گیاهچه های جوان نهان دانگان ۸۸
۵-۳- انگیزش اندام زایی و جنین زایی در مواد گیاهی بالغ ۹۰
۵-۳-۱ اهداف ریزازدیادی مواد گیاهی بالغ ۹۰
۵-۳-۲ ریزازدیادی گونه هایی که به آسانی تکثیر می شوند ۹۱
۵-۳-۳ ریزازدیادی گونه های سرسخت ۹۲
۵-۳-۳-۱ انتخاب ریزنمونه ۹۲
۵-۳-۳-۲ پیش تیمار جوان سازی ۹۴
۵-۳-۳-۳ جوان سازی در این ویترو ۹۵
۵-۴- اداره کشت پس از شروع رشد ۹۸
۵-۴-۱ رشد طولی ساقه های ریزازدیادی شده ۹۸
۵-۴-۲ شیشه ای شدن ۱۰۰
۵-۴-۳ ریشه زایی ساقه ها ۱۰۲
۵-۴-۳-۱ ریشه زایی در این ویترو ۱۰۳
آماده سازی محیط کشت
۳-۱ ترکیبات محیط کشت
بطور آشکار محیط کشت غذایی عامل مهم در کشت بافت و سلول بشمار می آید، البته برای هر کدام از گونه های درختی آزمایش های فاکتوریل که در آنها کلیه مواد شیمیایی محیط کشت در طیف وسیعی از غلظت های متغیر باشند، انجام نگرفته است. برای انجام چنین تحقیقی به امکاناتی بیش از آنچه که در اکثر آزمایشگاهها موجود است نیاز می باشد.
آنچه که طراحی محیط کشت را بطور خاصی مشکل می کند، اثرات متقابل بسیار پیچیده مواد شیمیایی مختلف در یک محیط کشت غذایی مشخص می باشد. بعنوان مثال کاربرد بعضی از قندها ر محیط کشت سبب کمبود بر می شود. پیچیده تر از آن ا حالتی است که بر بیش از حد نیاز وجود داشته باشد در این حالت نیاز بافت به کلسیم کاهش خواهد یافت. به دلیل وجود چنی اثر متقابلی، تعیین ترکیبات مطلوب محیط کشت از طریق آزمایشهای فاکتوریل مشکل است. از طرفی این وضعیت با درنظر گرفتن این حقیقت که اثرات متقابل بین بافت و مواد غذایی تحت تأثیر شرایط محیطی از قبیل شدت و کیفیت نور، دوره نوری، درجه حرارت، آگار یا مایع بودن محیط کشت، PH، و غیره قرار می گیرند پیچید تر می گردد. بعلاوه عکس العمل بافت با تغیر وضعیت فیزیولوژیکی ریز نمونه با بافتی که واکشت شده فرق می کند.
محیط کشت های اولیه که در کشت بافت بکار می رود محلول های غذایی تغییر یافته کشت آبکشت گیاهان بود( محلول های غذایی ناپ، ففر و هوگلند- جورج و شرینتگتن) به این مواد مخلوطی از اسیدهای آمینه، ویتامینها و سایر ترکیبات آلی اضافه می شد. امروزه اکثر کشتهایی که استفاده می شوند نوع تغییر یافته محیط های قدیمی هستند با بررسی فهرستی مشتمل بر ۲۶۰ محیط کشت بافت گیاهی تنها ۳۹ محیط کشت دارای ترکیبات پایه بودند محیط کشت موراشی و اسکوک (MS ) بین سایر محیط کشت های گیاهی بیشترین کاربرد را دارد. از میان محیط کشت های ذکر شده توسط جرج و شرینتگتن، ۵۳ محیط کشت از نظر فرمول عناصر پرمصرف مشابه محیط کشت MS بودند ولی در قسمت های دیگر تفاوت داشتند.